Thursday, February 26, 2009

Penumpang maut kereta terbalik


MAUT...penumpang kereta yang maut apabila kenderaan dinaiki terbalik dalam kemalangan di Kilometer 137.1, Lebuhraya Utara-Selatan, dekat Muar, semalam.
Seorang lelaki maut manakala anak lelakinya cedera ringan apabila kereta dinaiki mereka terbalik selepas terbabas dalam kemalangan di Kilometer 137.1 Lebuhraya Utara-Selatan dekat sini, pagi semalam.Dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi itu, mangsa, Mamat Juri, 73, meninggal dunia di tempat kejadian manakala anaknya, Ramlan berusia 37 tahun yang memandu kereta itu, hanya cedera ringan.Menurut Ramlan, ketika kejadian, dia dan arwah bapanya dalam perjalanan dari Kuala Lumpur pulang ke rumah mereka di Taman Sri Pulai, Johor Bahru.Katanya, sebaik tiba di tempat kejadian, dia memandu di lorong laju sebelum tiba-tiba sebuah treler di lorong kiri mencelah masuk ke laluannya dipercayai cuba memintas sebuah lagi lori di hadapan.Menurutnya, dia terkejut dan cuba mengelak sebelum terbabas ke dalam parit konkrit dan terbalik dengan keempat-empat tayar ke atas.

2 comments:

 1. semoga anda dijauhkan dari azab seksa api neraka dan siksa kubur...amin (usia kita rahsia ALLAh)

  ReplyDelete
 2. Wahai saudaraku, wahai kaum Muslimin,
  Di atas kalimah Lailahaillallah Muhamadulrasulullah.

  Saya sebagai hamba allah menyampaikan seruan Allah dan RasulNya.

  “Bukanlah dari kami orang-orang yang menyeru kepada assabiyyah, berperang atas dasar assabiyyah dan mati kerana (mempertahankan) assabiyyah” [HR Abu Daud].

  Ya saudaraku...
  Kembalilah ke jalan Islam dan memperjuangkan Islam bukan atas dasar memperjuangkan Assabiyah iaitu bangsa kerana Rasulullah SAW tidak mengaku akan umatnya yang memperjuangkan assabiyah…

  Rasulullah SAW telah mengkabarkannya kepada seluruh manusia bahawa bukanlah dari umat Muhammad jika mereka memperjuangkan bangsa.

  Adakah kita hanya mengamalkan ajaran Islam separuh masa dan separuh lagi kita meninggalkannya...???

  Allah SWB berfirman :

  " Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu " (Al-Baqarah(2):208)

  Bersatulah saudaraku dengan kalimah Lailahaillallah Muhamadulrasulullah…!!!
  Bersatulah kita di bawah panji kebesaran Islam…!!!

  Ingatlah wahai saudaraku...

  Sekecil kecil dan sebesar-besar amalan di dunia akan di hitung di akhirat kelak.

  MAMPUKAH KITA MENJAWABNYA NANTI APABILA KITA BERDEPAN DENGAN ALLAH SWT...???

  Ya Allah, aku telah jalankan perintahmu…

  ReplyDelete